Thursday, October 26, 2017

Tvoje produktivno jutro


Vsa moja jutra se začenjajo na podoben način. Budilka, kava, outfit, makeup, vožnja v službo, to-do list! Brez tega ne gre. Vsako jutro poskušam iti od doma s pozitivnimi mislimi, z nasmehom na obrazu in vesela, da lahko grem v službo, ki mi je všeč in mi pomaga plačati račune. Včasih pa se mi zgodi, da se zbudim čisto nepripravljena na dan in brez volje. Ko pač 'vstanem z levo nogo' in sem že zjutraj slabe volje in sita vsega. Včasih sem take dneve vzela kot izgovor, da nisem naredila ničesar, ker pač 'ni bil pravi dan'. Zdaj pa kljub temu, da se mi nič ne da, da sem slabe volje in da bi se najraje samo zaprla doma in se skrila pod odejo, poskusim izkoristit dan čimbolj, kakor se le da, saj mi to pomaga, da se konec dneva počutim bolje, da imam občutek da se nisem samo vdala v usodo in izgubila celega dneva, ampak sem ga maksimalno izkoristila navkljub moji slabi volji. Ob takšnih dnevih mi pomaga predvsem pozitivno razmišljanje in nekaj koristnih napotkov, ki sem jih zapisala v tej objavi. Tem napotkom lahko slediš, ko boš želela slab dan spremeniti v dobrega. :)

1. Napiši si seznam opravil

Brez to-do lista ne gre! Na list papirja ali v planer si napiši vse stvari, ki bi jih v tistem dnevu rada opravila. Lahko jih razdeliš na stvari, ki jih moraš opraviti za službo in zasebne stvari, kot so pranje perila, izlet v trgovino, rezervacija termina pri kozmetičarki, zobarju, karkoli.

V službi moram biti še bolj organizirana, tako da si ponavadi cel seznam še dodatno označim. Z rumenim markerjem označim 'manjše' stvari, katere lahko opravim na hitro, recimo kakšni krajši mejli, z rozastim markerjem označim res nujne stvari, ki jih moram v tistem dnevu opraviti, s kakšno drugo barvo pa ne-tako-nujne stvari, ki lahko načeloma počakajo tudi na jutri. Tak sistem imam že nekaj časa in mi res pomaga. Najležje se lotim dela tako, da imam vse zapisano pred sabo in označeno, tako da samo začnem in črtam stvari iz seznama. Ni to najboljši občutek? :)

2. Privošči si kavico ali zeleni čaj

Kdor me pozna ve, da brez kave pri meni ne gre. Kavo si skuham vsako jutro in jo vedno v miru spijem, ne glede na to kako se mi mudi. Ponavadi si privoščim še kakšno čez dan ali pa popoldne/zvečer, ko pridem domov. Jap, kavo imam tako zelo rada, da si včasih privoščim tudi do 3 ali 4 skodelice na dan, zadnja je lahko tudi ob 19h zvečer. Mogoče se bo komu zdelo, da pretiravam, mogoče komu moj način ni nič posebnega, nimam občutka, koliko kave pa ti spiješ? :) 

Res pa je, da včasih kar občutim, če zapretiravam, zato se jeseni in pozimi res poskušam omeniti na eno kavo na dan, čez dan pa si v službi privoščim kakšen zelen čaj. Zeleni čaj mi res pomaga, saj mi da novo dozo energije, poleg tega je poln antioksidantov, ki so za telo super, tako da je dobro nadomestilo za kavo. Zeleni čaj je kot moje skrivno orožje v boju z utrujenostjo in otopelostjo pred računalnikom, vedno me naspidira! :) Poleg tega čas, ki ga namenim kuhanju čaja ali skoku v kafič po kavico za s sabo, služi kot nekakšen odmor od dela, da si prevetrim misli in se zberem.


3. Motiviraj se sama

Pred kakšnim letom se mi je cel svet postavil na glavo, ko sem videla kakšno spremembo lahko naredim samo z drugačnim, bolj pozitivnim načinom razmišljanja. Namesto 'ne da se mi, ni mi všeč, raje bi kaj drugega', sem začela razmišljati v smislu 'lahko, bom, to je moj osebni izziv, naredim to zase, hočem biti produktivna' in odprl se mi je cel nov svet. Prej sem bila prepričana, da mi neko delo ni všeč in da ga nikoli ne bom mogla opravljati, da izgubljam čas s tem, a sem ugotovila, da tudi če to delo ni moja sanjska služba, tudi če mi trenutno ne leži, se pač moram potruditi in če nič drugega, to narediti zase, da sama sebi dokažem da lahko. In kakšen je bil rezultat? Samo s tem, da sem na delo začela gledati kot nek osebni projekt, pri katerem se hočem izkazati in se potruditi, sem izjemno povečala svojo produktivnost in zaupanje vase, to pa je na koncu vodilo tudi do večjega veselja do dela, večje organiziranosti, več samoiniciative in posledično tudi potrditve in priznanj s strani drugih ter napredovanja.

Zato ti polagam na srce, če se trudiš in trudiš pa nekako ni želenega učinka, poskusi samo malce spremeniti mentaliteto in se stvari lotiti malce drugače, z drugačnim, bolj pozitivnim pristopom. Verjamem, da ti bo šlo boljše.


4. Splaniraj si obveznosti

Tole nekako gre z roko v roki s točko 1. Letos sem razmišljala, če bi si sploh kupila nov planer za naslednje leto, saj sem ugotovila, da tudi če si vse obveznosti pišem v planer, hkrati še zmeraj vse nujne stvari pišem v koledar na telefonu, saj si tako lahko naredim še opomnik, telefon pa imam res vedno pri sebi, tako da ničesar ne pozabim. A sem ugotovila, da si s tem samo podvajam delo, to pa ni prav nič produktivno, kajne?

Vedno pa si delam te svoje spiske opravil, tako da nekaj za zapiske zagotovo potrebujem. Malce sem pobrskala za najbolj popularnimi planerji letošnje jeseni, in najbolj mi je v oči padel GUDshop planer. Prav vsi so oblikovani v trendnih barvnih kombinacijah, ki so mi trenutno najbolj pri srcu (temno modra, pink, rose gold, siva...), poleg tega ima meni najboljšo opcijo, saj ima na eni strani tedenski pregled z linijami za opravke, na desni pa celo prazno stran s črtami za raznorazne zapiske. Top! Če še nimaš planerja za naslednje leto, ti toplo priporočam, da si jih pogledaš!

5. Včasih je najbolj produktivna stvar to, da ne narediš ničesar.

Večkrat se mi je zgodilo, da so se mi stvari nakopičile do te mere, da sem imela res veliko dela. Če mi ni uspelo vsega narediti do zgodnjega popoldneva, sem vlekla vse do večera, ko sem  bila že konkretno utrujena, nezbrana, predvsem pa naveličana vsega, zaradi tega pa sem posledično delala več napak, bila precej bolj površna. Na koncu sem ugotovila, da se enostavno ne splača, da 'rinem z glavo skozi zid' in od takrat naprej, če vidim da nisem z glavo pri stvari, da sem že čisto iztrošena in da ne gre več, raje pustim za naslednji dan, kot pa da bi oddala površno delo, polno napak.


Majčka, ki jo nosim na zgornjih fotkah je delo slovenske oblikovalke Alje Horvat, ki ustvarja pod znamko Chotnelle, v sodelovanju z Majice.si pa je ustvarila med drugim tudi linijo ženskih majic z napisi, ki so odlične za darilo ali pa kar tako, zase, za spodbudo. :) Majice so izjemno udobne in kvalitetno narejene, sama sem svojo oprala že velikokrat, tisk pa je še vedno popolnoma brezhiben! 

Na voljo so tudi super platnene torbe, katere lahko nadenemo na ramo ali pa uporabimo prišite vrvice in jih spremenimo v nahrbtnik. Super za nakupovanje, takoj ko sem dobila svojo, je postala moja nova najljubša torba z sobotne izlete v trgovino. :)


Kakšen nasvet za produktivnost lahko pa ti deliš z mano? :)

Lep in uspešen dan ti želim!
Nina xx

*PR izdelek.

SHARE:

1 comment

  1. Moje jutro je med tednom kavica, služba. Za vikend pa kavica in moja otročka. Tistih mirnih, tihih juter več ne poznam, ampak imajo tudi te poseben čar:)

    ReplyDelete

© Nina in the Spring. All rights reserved.
Blogger Template by pipdig